Inleiding:
Een compleet gebit met mooie regelmatige tanden is een mooi bezit. Helaas komt het voor dat er een of meerdere tanden missen of dat zelfs een compleet onder- of bovengebit er niet meer is. Een mooie en permanente oplossing hiervoor is dat de tanden en kiezen op een implantaat worden gezet. Dit is een mooie oplossing omdat de tandarts beschikt over de modernste technieken om kunsttanden te maken die net zo mooi zijn als natuurlijke elementen en een permanente oplossing omdat implantaten een leven lang meegaan.
Implantaat:
Een implantaat is een kunstwortel, die in de kaak wordt geplaatst. Deze permanente vervanging van de natuurlijke tandwortel dient als nieuw stevig fundament voor een kroon, brug of kunstgebit. Een implantaat ziet eruit als een buisje met schroefdraad en zijn gemaakt van titanium en kunnen gecoat zijn met een laagje lichaamsvriendelijk materiaal waar bot aan hecht.
(BioComp implantaat)
Onderzoek:
De tandarts zal eerst u en uw mond goed onderzoeken. Mogelijk zijn er contra-indicaties voor een operatie om te implanteren of gebruikt u medicijnen die niet goed samen gaan met de ingreep. Daarna worden er rontgenfoto’s en een OPG gemaakt. Een OPG is een overzichtsfoto van uw totale gebit, waarmee de tandarts zich goed kan voorbereiden op de procedure.
Plaatsen van het implantaat:
Om het implantaat te plaatsen, wordt een kleine operatieve ingreep uitgevoerd. De tandarts opent het tandvlees en boort een gaatje in het kaakbot ter grootte van het implantaat. Hierna wordt het implantaat ingeschroefd en wordt het tandvlees gehecht.
Ingroeien en hersteltijd:
Voordat de suprastructuur (kroon, brug of prothese) kan worden geplaatst, moet het implantaat de tijd hebben om zich aan het bot te hechten en het tandvlees moet zich kunnen herstellen. Dit duurt in de regel 6 weken tot 4 maanden, afhankelijk van de conditie van de patient en de gecompliceerdheid van de ingreep.
Suprastructuur:
Bovenop het implantaat wordt de zogeheten suprastructuur geplaatst. Dit kan een kroon zijn of een brug of een volledige prothese. De suprastructuur wordt vervaardigd in ons tandtechnisch laboratorium. Om de suprastructuur vast te kunnen zetten wordt eerst op het implantaat een zogeheten abutment geplaatst. Dit is een tussenstukje tussen het implantaat en de suprastructuur. Hierop wordt vervolgens de kroon, brug of prothese vastgeschroefd of vastgeklikt.
Bij een kroon wordt een implantaat geplaatst, bij een brug of volledige prothese worden twee implantaten geplaatst.
Gecompliceerde behandelingen:
Als de patient al langere tijd een of meerdere kiezen mist, dan kan het zijn dat de kwaliteit van het bot wat minder is geworden. Om het implantaat stevig te laten verankeren in het bot, kan de tandarts botregeneratie toepassen. Dit wordt gedaan door middel van kunstbot aan te brengen en soms een membraan om het kunstbot goed vast te laten groeien. Soms kan de meest optimale plaatsing van het implantaat niet worden gebruikt omdat er de kans is dat er beschadigingen optreden, bijvoorbeeld bij de sinus. Dit kan de ingreep bemoeilijken, maar het kan wel worden opgelost.
Meer informatie:
Vraagt u zich af of een implantaat voor u een goede oplossing is? Maakt u gerust een afspraak, de tandarts kan u alles vertellen over de behandeling en samen met u bekijken wat er mogelijk is.