Vervanging van de natuurlijke tanden en kiezen 

Bij ons kunt u terecht voor prothesen. Dit is een van de meest gebruikte oplossingen om ontbrekende tanden en kiezen te vervangen. Tegenwoordig is de kwaliteit en het uiterlijk van protheses sterk verbeterd; men ziet bijna niet dat iemand een prothese draagt.

Materiaal van het kunstgebit

Volledige kunstgebitten worden gemaakt van acryl (plastic). Een partiële prothese wordt in principe ook van acryl gemaakt, soms in combinatie met metaal. Dit wordt een frameprothese genoemd. Deze zijn beter vast te zetten, maar zijn ook duurder.

De behandeling

Eerst wordt door de tandarts een afdruk van uw huidige gebit gemaakt. Dit zorgt ervoor dat de prothese perfect in uw mond past. De tandtechnicus gebruikt de afdruk voor een gipsmodel, wat wordt gebruikt voor een model van kunsthars. Dit wordt door de tandarts in uw mond geplaatst om de positie van uw kaken te bepalen. De tandarts past dit model aan, zodat de tandtechnicus weet hoe uw tanden op elkaar zullen gaan sluiten.

Hierna wordt een proefprothese gemaakt en door de tandarts in uw mond geplaatst. De tandarts zal een aantal vragen wat betreft uiterlijk en gevoel, waarop de prothese wordt aangepast en afgewerkt door de tandtechnicus. Daarna is het kunstgebit klaar om geplaatst te worden. De tandarts zal, na verwijdering van tanden en kiezen, het nieuwe kunstgebit plaatsen.

Controle

Om te beoordelen hoe het dragen van een kunstgebit u afgaat, wordt na een aantal weken een vervolgafspraak met u gemaakt. Indien er problemen of vragen zijn, kan de tandarts helpen.

Reinigen van het kunstgebit

Het is goed om uw prothese goed schoon te houden. Hierbij een aantal tips voor het schoonmaken:

  • Reinig de prothese of het kunstgebit dagelijks
  • U kunt gebruik maken van een speciaal reinigingsmiddel en een borstel
  • Maak de prothese of het kunstgebit schoon in een bakje water of doe dit boven de wasbak. Als u deze laat vallen, is de kans kleiner dat het beschadigt
  • Spoel de prothese of het kunstgebit goed af alvorens deze terug te plaatsen in uw mond
  • Poets uw kaak en tong met een normale tandenborstel
  • Gebruik geen tandpasta