Om problemen met het gebit op tijd te kunnen signaleren, raden wij aan om ieder half jaar het gebit te laten controleren. Ook als u een kunstgebit draagt, is het noodzakelijk ten minste eenmaal per jaar naar de tandarts te gaan.

Wat houdt de controle in?

De tandarts onderzoekt uw gebit op eventuele problemen. Soms zijn er vervolgbehandelingen nodig, dan bespreekt de tandarts met u waarom dit nodig is en worden er eventueel meteen afspraken gepland voor deze vervolgbehandelingen. Eens in de twee jaar worden er röntgenfoto’s gemaakt, ter controle van de tanden en kiezen. Soms is het nodig om vaker dan twee jaar een röntgenfoto te maken, zo kan de tandarts problemen tijdig opsporen.

Naast uw tanden en kiezen bekijkt de tandarts ook de rest van uw mond. Zo checkt hij of er afwijkingen zijn aan bijvoorbeeld uw tong, lippen of (wang)slijmvliezen. Indien dit het geval is, kan de tandarts tijdig ingrijpen of u voor verder onderzoek doorverwijzen naar een kaakchirurg.

De controlebehandeling

Tijdens de periodieke controle controleert de tandarts uw gebit op gaatjes en of alles nog goed aansluit (zoals vullingen en kronen). Er wordt ook gekeken naar de conditie van uw tandvlees. Bespreek samen met uw tandarts hoe vaak u een periodieke controle nodig heeft.