Een facing is een dun plaatje keramiek dat op een tand of kies wordt geplakt met de bedoeling de tand of kies een fraaier uiterlijk te geven. Soms wordt het keramische plaatje op een ongeslepen element geplakt, maar meestal moet vanwege de vorm het element een beetje bijgeslepen worden.

Gemiddeld wordt er van de te behandelen tand 0,8 millimeter van de voorzijde en de zijkanten weggeslepen en 1,5 millimeter van de snijkant. Het resultaat geeft altijd een mooi en regelmatig gebit. Het doel van een facing is om het uiterlijk van een tand te verfraaien. Zo kan de vorm of de kleur van een tand worden veranderd. Met een facing kan de tandarts spleetjes tussen tanden opvullen, afgebroken hoekjes repareren, gele of bruine tanden weer wit maken en scheve tanden maskeren.

pastedGraphic.png

voor

pastedGraphic_1.png

na

 

Risico’s en nadelen:

Doordat een facing niet de gehele tand of kies omvat, zit de facing zo vast aan het element als de lijm sterk is. Bij een goede bevestiging betekent dit dat men voor jaren plezier kan beleven aan de facing, tenzij er extra belasting plaatsvindt (door bijvoorbeeld knarsetanden). 

Kroon:

Een kroon is in feite niets anders dan een facing, waarbij niet alleen de voor- en bovenkant zijn bijgeslepen, maar ook de zijkanten en de achterkant. Aan de buitenkant ziet men geen verschil tussen een facing en een kroon. Onderstaand voorbeeld laat dat zien. Rechts ziet men een nieuwe kroon en links een facing.  Overigens, de blauwe rand onder het tandvlees die u bij de oude (porselein op metaal) kroon op de foto ziet, zult u bij volledige keramische kronen niet terugzien.

pastedGraphic_2.png

voor

pastedGraphic_3.png

na

 

Hoe lang gaat een kroon of facing mee?

In literatuur houdt men standaard een periode van 10 jaar aan. In de praktijk hebben we de ervaring dat kronen en facings veel langer mee gaan, over het algemeen meer dan 30 jaar.

pastedGraphic_4.png pastedGraphic_5.png

 

Hoe wordt een kroon en facings geplaatst?

In onze praktijk wordt zowel bij een facing als een kroon een beetje van de tand of kies afgeslepen; bij een kroon iets meer dan bij een facing.

Van de afgeslepen tand of kies, stomp genaamd, wordt een afdruk gemaakt. Vroeger werd deze afdruk met een afdruklepel en afdrukpasta gemaakt (het zogenaamde happen), maar tegenwoordig wordt steeds vaker een digitale afdruk gemaakt. We zetten de kronen of facings dezelfde dag nog vast in de mond.

pastedGraphic_6.png

voor

pastedGraphic_7.png

na

 

Facing of kroon voor u?

Heeft u een kroon of facing nodig? Maak gerust een afspraak bij één van onze tandartsen. In een consult bespreken we de mogelijkheden voor uw gebit en wordt eventueel direct een vervolgafspraak gemaakt voor de behandeling.