Een ontstoken zenuw in de wortel van uw tand 

De zenuw in de wortel van tanden kan door tandbederf, een lekkende vulling of het afbreken van uw tand ontstoken raken. Dit kan zorgen voor veel pijn en discomfort. In dergelijke gevallen verricht de tandarts een wortelkanaalbehandeling. Wij gaan hierbij secuur en voorzichtig te werk.

Wanneer heeft u een wortelkanaalbehandeling nodig?

De tand of kies kan door tandbederf, een lekkende vulling of door een breuk ontstoken raken. Gevoeligheid door warm en/of koud drinken, een dikke wang of kiespijn zijn symptomen van een ontsteking. Het kan ook voorkomen dat u (nog) geen klachten heeft. Door het maken van controlefoto’s of tijdens het vullen van een kies kan de tandarts achter een ontsteking komen.

De wortelkanaalbehandeling

Voorafgaand aan de behandeling, wordt er door de tandarts een foto gemaakt om te zien hoe de wortels lopen en krijgt u verdoving, zodat u geen pijn voelt tijdens de behandeling. Nadat de juiste plek verdoofd is, maakt de tandarts uw tand of kies open en verwijdert de ontstoken zenuw. Met behulp van kleine vijltjes en een desinfecterende spoelmiddel wordt het kanaal gereinigd. Vervolgens worden de kanalen en tand of kies gevuld met een vulling. De behandeling wordt meestal in twee afspraken gepland. Het opvullen van de kanalen en het vullen van de kies wordt in dit geval tijdens de tweede afspraak gedaan. Tijdens de eerste afspraak krijgt uw kies een tijdelijke vulling.